Ayasofya Camii

Ayasofya camii dünyada yer alan en güzel mimari ve tarihi eserlerden biridir. Bulunduğu yere üçüncü kez inşa edilmiştir. Doğu Roma İmparatorluğunca Kilise olarak kullanılan Ayasofya; tarihi boyunca birçok isyana, savaşa, doğal afete şahit olmuş ve tahrip olmuştur.

Ayasofya tarihi çok eskidir. Doğu Roma İmparatorluğunun en önemli ibadethanelerinden biri iken günümüzde cami olarak hizmet vermektedir.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi ile Ayasofya Camii’ne büyük önem verilmiştir. Ayasofya camiine ilk minare de Fatih döneminde yapılmıştır. İkinci minaresi ise ll.Bayezid Han döneminde yapılmıştır.

Ayasofya Camii Neden Kapatıldı?

Üçüncü Ayasofya Kilisesi İstanbul’un fethinden ardından camiye çevrilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Ayasofya Camii 24 Kasım 1934’te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmiştir. İdari bir kararla müzeye çevrilen Ayasofya’nın haç ve hilalin çatışma merkezi olması düşüncesiyle çevrilmiştir. (1)

Ayasofya Ne Zaman Cami Oldu?

Ayasofya bulunduğu yere 3 kez yapılan ve büyük kilise olarak katedral görevi yapan, kralların taç giyme törenlerinin yapıldığı bir yerken fetihle birlikte camiye dönüştürülmüş ve 481 yıl cami olarak hizmet vermiştir. Ayasofya 1930’lu yıllarda restorasyon çalışmaları başlatılmış ve alınan bakanlar kurulu kararıyla müzeye çevrilmiştir.

Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ayasofya yeniden ibadete açılmıştır.

Ayasofya Camii Nerede?

Avrupa yakasında yer alan, İstanbul’un Fatih İlçesinde bulunan Ayasofya’ya ulaşım da oldukça kolaydır. Marmaray, tramvay, otobüs, vapur gibi seçeneklerle kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Marmaray’la hem Avrupa yakasından hem de Anadolu yakasından ulaşım sağlamak mümkün.

Ayasofya’ya nasıl gidilir?

  • Marmaray’la Sirkeci’de inerek tramvayla Sultanahmet meydanına,
  • Vapurla Eminönü’ne geçerek tramvayla ya da yürüyerek Sultanahmet’e,
  • Havaalanından metro ile Aksaray’a gelerek yine tramvayla Sultanahmet’e,
  • Otobüsle ise Aksaray ya da Eminönü’ne gelebilir, tramvayla geçebilirsiniz.
  • Metrobüsle de ulaşım sağlamak mümkün. Bunun için Cevizlibağ’da inerek tramvaya binebilirsiniz. Ayasofya Camii hakkında bilgi için https://www.gezenbiri.net/ayasofya-camii/

İstanbul İsmek kursları için ise https://www.tiklaogren.net/ismek-kayitlari-ne-zaman-basliyor/

Aşağıda Ayasofya Camii’nin açık adresini bulabilirsiniz.

Adres: Sultanahmet, Ayasofya Meydanı, Fatih/İstanbul

1.Erkin, A. K. A. N. (2020). Ayasofya Cami’nin Müzeye Çevrilmesi Üzerine Bir Araştırma. Türk Dünyası Araştırmaları, 125(247), 313-328.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir