Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Baş ağrısı beyin, kan damarları ve sinirlerle tarif edilebilir. Beyne giden ağrı sinyalleri ile kendini hissettiren bir ağrıdır. Baş ağrısına neden olan birçok faktör bulunur.

  • Hastalık; Enfeksiyonlar (boğaz ve kulak enfeksiyonu), soğuk algınlığı, grip, sinüzit gibi faktörler.
  • Diğer; Depresyon, alkol kullanımı, öğün atlama, uyku düzeni değişiklikleri, çok fazla ilaç kullanımı, güçlü kokular gibi nedenler sayılabilir.
  • Çevresel faktörler; Parlak ışık, aydınlatma, hava değişiklikleri, gürültü
  • Genetik; Baş ağrısında diğer faktör de genetik faktörlerdir. Migren baş ağrısı yaşayan ebeveynler çocuklarında da bu hastalığı görebilir.
bas agrisi nasil gecer, neden olur

Baş Ağrısı Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Tanıda ilk öncelik doktorunuzla baş ağrısı semptomlarınızı anlatarak, gerekli fiziki muayenelerle teşhis konulabilir. Primer baş ağrıları kendileri semptom olarak değerlendirilirken sekonder baş ağrısı genellikle başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu sebeple ağrının sıklığı, nasıl geldiği, ağrının başın hangi bölgesinde hissedildiği doktor için önemlidir.

Teşhiste BT taraması veya MRI kullanılmaktadır. (1) Baş ağrısı için hangi doktora gidilmelidir, baş ağrısı çeşitleri nedir? Bu soruların cevabını ise https://www.tiklaogren.net/bas-agrisi-icin-hangi-bolume-gidilir/

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısı herkesin yaşadığı bir sağlık problemi olup, genellikle endişelenecek bir durum olmamaktadır. Baş ağrısının şiddeti, semptomları doktora gitmenizi gerektirebilir.

Baş ağrınızı tanımak, neden kaynaklandığını bilmek en azından ne yapacağınız konusunda size yol gösterir. Ancak bazı durumlarda acilen doktora görünmeniz gerekmektedir. Örneğin çok şiddetli ve ani gelişen baş ağrısı, kafa travması ya da düşme sonrası baş ağrısı, tedaviye rağmen kötüleşen ağrı doktorunuza görünmenizi gerektirir.

Migren tedavisinde amaç genellikle semptomları hafifletmek, atakları önlemeye yöneliktir. Sessiz, karanlık bir odada dinlenmek, migreni tetikleyen unsurlardan kaçınmak tedaviye yardımcı olabilir.

Gerilim tipi baş ağrılarında tedavi ise reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir.

Sekonder tip baş ağrılarında ise baş ağrısının semptom olduğunu unutmamalıyız. Altında yatan sebebin neden kaynaklandığını bilerek ona uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Evde Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Sıvı tüketimi; suyu az tüketenlerde baş ağrısı görülmektedir. Su içmeye başlandığında baş ağrısı da azalma eğilimi göstermeye başlar.
  • Magnezyum; migren tedavisinde özellikle magnezyumun kullanılması son yıllarda önem kazanmıştır.
  • Yeterince uyku; uyku eksikliği ya da fazlalığı ikisi de baş ağrısına sebebiyet verebilir.
  • Lavanta ve nane yağı kullanın; aromatik yağlarla yapacağınız, topikal( yüzeysel) olarak uygulanacak olan şakaklara yapılacak masajla gerilim tipi baş ağrısının semptomlarını azalttığı belirtilmiştir.
  • Soğuk veya sıcak kompres uygulamak; soğuk kompres kullanmak baş ağrısı semptomlarınızı azaltabilir. Migren ağrılarında soğuk kompres tavsiye edilirken, küme tipi ağrılarda sıcak kompres iyi gelebilir.
  • Kafein alabilirsiniz; baş ağrısı için kafein tüketimi diğer tavsiye edilen unsurlardan. Kafein dinç tutmasının yanı sıra baş ağrısı semptomlarını da azaltmaya yardımcı olur.
  • Akupunktur; Geleneksel Çin tıbbi tekniği olan akupunktur baş ağrısı tedavisi için de kullanılabilir.
  • Yoga; biraz rahatlama, biraz esneklik ve ağrılardan kurtulabilirsiniz. (2)

Baş Ağrısı İçin Hangi Dua Okunur?

Tıbbi her şeyi denemenin yanı sıra dualarla da baş ağrısı için rahatlama sağlanabilir. Kronik ağrısı olanların yaşadığı anksiyete ve huzursuzluğu dua etmenin ağrıyı azalttığı belirtilmiştir. Yaşlı kişilerde dua etmenin rahatlattığı ifade edilmektedir. (3)

Manevi reçete ile Peygamber efendimizin (S.A.V) H.Z Ali (r.a)’ya şöyle söylediği aktarılmaktadır;

Başın ağrıyınca, elini başına koy ve Haşr suresinin sonunu- Lev Enzelna’dan itibaren oku buyurmuşlardır. Efendimizin Haşr suresini okuduğu zaman mübarek ellerini başına koyarak; “Ölüm hariç, bu her hastalığa şifadır” buyurmuştur.

HAŞR SURESİ 21-24/ LEV ENZELNA

Bismillahirrahmanirrahim.

Lev enzelnâ hâzel kur’âne alâ cebelil-leraeytehû khâşian(m)-mütesaddian(m)-min haşyetillâh. Ve tilkel emsâlü nadribuhâ linnâsi leallehum yetefekkerûn.

Hüvallâhüllezî lâ ilâhe illâ hû. âlimül ğaybi veş-şehâdeti hüver-Rahmân-ür-Rahîm.

Hüvallâhüllezî lâ ilâhe illâ hû. El Melik’ül Guddûs-üs-Selâmü’l Mü’minül Müheyminül Azîzül Cebbârül Mütekebbir.Sübhânallâhi ammâ yüşrikûn.

Hüvallâhül khâligul bâriül musavviru lehul esmâül hüsnâ. Yüsebbihû lehû mâ fis-semâvâti vel’ard. Ve hüvel Azîzul Hakîm.

Baş ağrısı, ateş ve bunlardan başka ağrılara karşı Peygamber Efendimiz şu duayı tavsiye edermiş;

Bismillahil-kebiri, neuzü Billahil-azimi min şerri ırkın ne’aarin ve min şerri harrin-nari.

Anlamı: Büyük Allah’ın adıyla, zonklayan her damarın şerrinden ve cehennem ateşinin hararetinden, şerrinden yüce Allah’a sığınırız.

1.YÜCEL, Y. (2008). Migren baş ağrısında tanı ve tedavi yaklaşımları. Dicle Tıp Dergisi, 35(4), 281-286.

3.Tercan, B. (2015). Hemşirelerin ağrı yönetiminde ilaç dışı yöntemleri bilme ve uygulama durumları (Master’s thesis, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir