Basur Ağrısı Nasıl Geçer?

Hemoroid (basur) rektumun yaklaşık 2-3 cm’lik kısmında oluşan, iç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılan ve yetişkinlerin bir çoğunun yaşamı boyunca karşılaştıkları yaygın bir sağlık sorunudur. Kısaca basur anal kanalda yer alan toplardamarların zorlama ile genişlemesi olarak ifade edilebilir.

Hemoroid hastalığının belirtileri ile karşı karşıya kaldıysanız hemen önlemleri almaya başlamalısınız. Özellikle basur ağrısı nasıl geçer arayışınız varsa basit yöntemlerle hastalıktan kurtulmak da korunmak da çok kolay. Beslenme, yaşam tarzı, tuvalet alışkanlıkları, bitkisel tedaviler ve merak ettikleriniz yazımızın devamında.. İşte alacağımız küçük önlemlerle hayatımızı kabusa çeviren bu hastalıktan korunma yolları…

hemoroide ne iyi gelir

Kendisi küçük acısı büyük diye tabir edilen hemoroidin acısını azaltmak, ağrısını hafifletmek için neler yapılabilir? Hastalığın ilk evrelerinde alacağınız küçük önlemlerle bu hastalığın önüne geçebileceğiniz gibi, ameliyatsız müdahalelerle de hastalığın tedavisi mümkün olmakta.

Evde ne yapabiliriz, hemoroit kendiliğinden geçer mi? Birlikte bakalım.

Hemoroid İçin Evde Neler Yapılabilir?

1-Kremler ve ağrı kesicilerden yardım isteyebilirsiniz; Hemoroit ağrınız varsa ve ilaç kullanmak istiyorsanız; eczanelerden alacağınız ağrı kesiciler ve kremler ile ağrınızı hafifletebilirsiniz.

2-Lifli Beslenmeye Özen Gösterin; yüksek lifli gıdalar ile beslenmeniz aynı zamanda sıvı alımı ile birlikte desteklendiğinde lif dışkıyı yumuşatır ve hemoroitler üzerindeki baskıyı azaltarak geçişini kolaylaştırır. Lif oranı yüksek olan yiyeceklere bakacak olursak; kuru erik, elma, armut, mandalina, bakliyat, karnabahar, brokoli gibi sebzeleri sayabiliriz.

3-Hareketli Yaşamı İhmal Etmeyin Günlük yaşamınızda hareket olsun, hareketsiz yaşamı benimseyen kişilerde bir çok sağlık problemi görülmesinin yanı sıra, hemoroidi olan kişiler için ise ayrı bir sorun teşkil ediyor. Çünkü hareketsizlikle birlikte toplardamarların işlevsiz kalması ve yeterince çalışmamasından dolayı hemoroidi tetikleyecektir. Bu sebeple uzun süre oturmaktan kaçınılmalı, yürüyüşü ihmal etmemeliyiz.

4-Düzenli Bağırsak Alışkanlığı Edinin Dürtü hissettiğinizde beklemeden tuvalete gitmek en doğru harekettir. Aksi takdirde dışkı geri gidecek ve ertelenen tuvalet ihtiyacı ile birlikte dışkının içindeki sıvı biraz daha kaybolacağından daha da katılaşacak ve anüs bölgesinde bulunan hemoroid yastıkçıklarına dışkının zorlaması ve ıkınma ile birlikte daha fazla basınç uygulanmış olacaktır. Bunun önüne geçmek için düzenli bağırsak alışkanlığı edinin. Tuvalet ihtiyacınızı geciktirmeyin.

5-Ağır Kaldırmamaya Özen Gösterin Ağır kaldırmak makat bölgesine de basınç uygulayacağından rektal bölgede yer alan damarları zorlar ve hemoroide neden olur.

6-Bağırsak Sağlığınızı Koruyun ; bağırsağınızda yer alan dost bakterileri korumak için bağırsak sağlığı önemlidir. Bunun için ise probiyotik içeren yiyecek ve içecekler( yoğurt, ayran, kefir, lahana turşusu gibi besinler) ve prebiyotik içeren gıdalar (yeşil yapraklı sebzeler, enginar, sarımsak, muz, turp gibi besinler) tüketmek bağırsak sağlığı için önemlidir. Prebiyotik gıdalar sindirim kanalında yer alan yararlı bakterilerin beslenmesini sağlayan gıdalardır.

7-Soğuk Kompres; ağrılı hemoroidlerin şiddetini azaltmak için diğer yöntem ise buz uygulamaktır. Direkt anüs üzerine uygulayabileceğiniz buz paketleri veya soğuk kompres ağrınıza iyi gelecektir. Ancak dikkat etmeniz gereken doku hasarı olmaması için; cilde uygulamadan önce havlu ya da bir beze sararak uygulamak olmalıdır.

8-Rahat Giysiler Tercih Edilmeli; Rahat giysiler giymek sadece hemoroidi iyileştirmek için değil, vücut sağlığımız için de çok önemli. Pamuklu iç çamaşırı tercih etmek, anal bölgenin kuruluğu açısından ve hava alması açısından önemlidir. Bu da iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

9-Oturma Banyoları; ılık oturma banyosu ile ağrınız azalacaktır. Her bağırsak hareketinden sonra yapacağınız ılık oturma banyosu ile hemoroid ağrınız hafifleyecektir.

Hemoroit tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinin başında; bant ligasyon(boğma yöntemi), THD(bağlama yöntemi) ve kızılötesi ışıklarla pıhtılaşma yöntemi(İRC) gelir. Bu tedavi uygulamalarıyla gün içerisinde hemoridinizden kurtulabilirsiniz.

Hemoroide iyi gelen bitkiler nelerdir?

Geçmişten günümüze şifalı bitkiler hastalıkların tedavisinde kullanıla gelmiştir. Fitoterapi de denilen bitkilerle tedavi günümüzde de birçok insanın başvurduğu yöntemlerden biridir. Hemoroid hastalığında da bitkilerden faydalanmaktayız.

Aloe Vera Jeli;

Aloe Vera’nın sağlığımıza faydaları saymakla bitmez. Bunlardan biri de hemoroit için kullanımıdır. Cilt rahatsızlıklarında, cildi tahriş etmeden tedavi etmeye olanak verir. Ayrıca doğal antioksidan özelliği etkisiyle ağrılara iyi gelir, iltihapları kurutucu etkisi vardır. Tahriş, yanma, kaşıntı ve şişliği azaltabilir. Direkt olarak anüse uygulanabilir. (1)

aloe-vera

At Kestanesi

At kestanesi yapılan bilimsel araştırmalarda hemoroidal hastalıkların her aşamasında faydalı olduğu görülmüştür.(1) Varisli damarların ve basurun tedavisinde oldukça etkilidir. At kestanesi meyvesinden elde edilecek kremle basur hastalığına şifa bulabilirsiniz.

Isırgan

Otsu bir bitki olan ısırgan otu birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Alternatif tıp tedavisinde yerini alan ısırganın romatizma, kanser, guatr, hemoroit gibi birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. (2)

Mayasıl Otu

Mayasıl otu halk arasında basur tedavisinde kullanılagelen ballıbabagiller familyasında yer alan bitkileri oluşturan ve “ajuga” cinsini oluşturan 64 türden oluşan bitkilerdir. ilkbaharda yetişen ve içeriğinde barındırdığı C vitamini ve saponinler ile basur hastalığının tedavisinde büyük rol oynar.(3)

Zeytinyağı

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Yıllardan beri şifa kaynağı olan zeytinyağı hemoroid tedavisinde de etkilidir. Dış hemoroidlerin tedavisi için önerilen zeytinyağı doğal bir antioksidan ve aynı zamanda ödem atıcı etkisi de vardır. (4)

Mürdüm eriği

Mürdüm eriği tadı, faydaları ile birlikte değerlendirildiğinde muhteşem bir meyve. Güçlü bir antioksidan, ödem atıcı, kabızlık problemlerine karşı birebir kullanılabilecek bir meyve olan mürdüm eriğinin hem kurusu hem de yaş olarak tüketilmesinde sakınca yoktur. Kabızlık ve dolayısıyla hemoroide katkı sunan bu meyveyi mevsiminde yaş olarak, diğer mevsimlerde ise kurusunu tüketerek sağlığınıza katkı sunabilirsiniz.

Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Evde yapabileceğiniz önlemlerle, günlük rutininizde yapacağınız değişikliklerle hemoroit şikayetinizi azaltmak mümkün. Hemoroide ne iyi gelir? Sadece evde yapacağınız önlemlerle değil, hemoroidin ilerleyen evrelerinde tıbbi yardım istemeyi geciktirmeyin. Çünkü genelde mahremiyet düşüncesi, utanma duygusu gibi nedenlerle doktora gitmek ihmal edilebiliyor. Geciktirmeden doktorunuzun önereceği uygun tedavi yöntemlerinden biri ile hemoroidinizden kurtulabilirsiniz.

Peki hangi doktora gidilmeli? Genel cerrahi uzmanı ya da proktoloji uzmanından yardım istemelisiniz. Makattan kan gelmesi sadece hemoroit kaynaklı olmayabilir, altında yatan ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Bu sebeple geciktirmeden tıbbi yardım istemeniz lehinize olacaktır.

Referanslar

1-Ezberci, F., & Ünal, E. (2018). Hemoroidal Hastalığın Tedavisinde Aesculus Hippocastanum (Aescin, At Kestanesi) Kullanımı: Derleme. Turkish Journal of Colorectal Disease, 28(2), 54. 2-DEMİR, E., SÜRMEN, B., Harun, Ö. Z. E. R., & KUTBAY, H. G. (2017). Salıpazarı ve çevresinde (Samsun/Türkiye) doğal olarak yetişen bitkilerin etnobotanik özellikleri. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 7(2), 68-78. 3-Gürhan, G., & Nurten, E. Z. E. R. (2004). Halk arasında hemoroit tedavisinde kullanılan bitkiler-I. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, (1), 37-60. 4.BÜYÜKŞAHİN, F., & GÜNEŞ, G. GELENEKSEL EKOLOJİK BİLGİNİN ÖNEMİ: SARIKEÇİLİ YÖRÜKLER ÖRNEĞİ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir