Dahiliye Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Dahiliye bölümü birçok hastalığa bakan, sağlık sorunları ve hastalıkları olan yetişkinlerin hastalıklarının tanı ve tedavisini yapan uzmanlık alanıdır. Dahiliye nedir, hangi hastalıklara bakar? Dahiliye (İç Hastalıkları Uzmanı) olmak için ne yapılmalı? Merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

dahiliye hangi hastaliklara bakar

Dahiliye Nedir?

İç hastalıkları/Dahiliye bölümü iç organları etkileyen durumları inceleyen daldır. Kalp hastalığı, hipertansiyon, obezite, diyabet, akciğer, kanser, enfeksiyonlar, solunum, damar sistemleri, böbrekler ve kan hastalıkları gibi sağlık problemlerine bakmaktadır.

Dahiliye (İç Hastalıkları Uzmanı) Hangi Hastalıklara Bakar?

Dahiliye bölümü o kadar geniş yelpazede hizmet veren bir bölümdür ki çok çeşitli hastalıklara bakmaktadır. Üst ve alt solunum yolu hastalıkları, mide, bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, romatizma, tansiyon, tiroid, böbrek, kalp hastalıkları, kansızlık, obezite gibi birçok hastalığa bakılmaktadır.

  • Karın ağrısı; dahiliyeye gitmemiz gereken bir sağlık sorunu teşkil edecek ve altta yatan sorunun tespitiyle tanı ve tedavisi için adımlar atılabilir. Bazen apandist, gaz sancısı, kanser gibi durumlar olabileceği gibi çok şiddetli ağrılarda acil servise gidilmesi gerekir.
  • Göğüs Ağrısı; genellikle kalp krizi riskini düşündürse de bazı durumlarda akciğerlerde veya gastrointestinal sistemdeki hastalıklardan kaynaklanma ihtimali bulunabilir. Bu gibi durumlarda dahiliye uzmanından yardım alabilirsiniz.
  • Enfeksiyon Hastalıkları; İdrar yolu enfeksiyonu, karaciğer iltihabı, ishal gibi birçok enfeksiyon hastalıklarında iç hastalıkları uzmanı ilgilenmektedir.
  • Hipertansiyon; damarlarda hasar oluşumu, beyin kanaması gibi çok ciddi sağlık problemlerinin kaynağı olan yüksek tansiyonun takip ve tedavisi için dahiliye uzmanına gidilmesi gerekmektedir.
  • Diyabet; Tip 1 ve Tip 2 olarak nitelendirilen diyabet hastalığı tedavisinde dahiliye kliniklerinden yapılmaktadır. (1)

Dahiliye Bölümü Hangi Testleri Yapar?

İlgilendiği tüm hastalıklarla ilgili tahlilleri istemektedir. Açlık kan şekeri, kolesterol, karaciğer fonksiyon testleri, tiroid fonksiyon değerlendirilesi, kan sayımı, idrar tahlili gibi birçok test isteyebilir.

İç Hastalıkları Doktoru Olmak İçin Ne Yapmalı, Hangi Bölüm Okunmalı?

Dahiliye uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültesini bitirmek ve sonrasında gireceğiniz Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’ta başarılı olarak dahiliye bölümünü kazanarak, 4 yıllık eğitimi tamamlamanız gerekmektedir. Genel dahiliye uzmanlığının yanı sıra alacakları ek eğitimle dahili tıp alanında uzmanlaşılabilir.

Dahiliye Yan Dalları Nelerdir?

Genel dahiliye uzmanlığı dışında alacağınız eğitimle bazı uzmanlık alanlarında eğitim alabilirsiniz. Genellikle kardiyoloji, akciğer hastalıkları, onkoloji, hematoloji, gastroenteroloji, romatoloji, nefroloji gibi bölümlerde uzmanlaşılabilir.

1.AKBAŞ, F. (2018). Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Poliklinik Hizmetlerinin Omurgası: Dahiliye Polikliniği ve Amaç Dışı Kullanımı. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (4), 385-389.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir