Doğal Taşlar Ne İşe Yarar?

Doğal taşlar yıllar boyunca yapı malzemesi, dekoratif süslemeler olarak kullanılmakta olan, topraktan çıkarılan ürünleri ifade eder. Granitten mermere, kuvarsitten lüle taşına kadar daha birçok çeşitte taş bulunmaktadır. (1)

Doğal Taşlar ve Özellikleri

Doğal taşlar yeryüzünde bulunan, her biri ayrı özelliklere sahip olan taşlardır. Doğal taşların belirli titreşim ve frekanslara sahip olduğu, insan vücudunda bazı etkilere sebep olduğu söylenmektedir. Tabii ki bilimsel kesinliği olmamakla birlikte sağlık ve iyileşmede rol oynamaktadır.

Akik taşı; zihnin, bedenin ve ruhun dengelenmesini sağladığına inanılan bir taştır. Negatif enerjinin atılması, aura temizliği, algı, zihinsel işlevlerin gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Amazonit taşı; yatıştırıcı taş olarak bilinmektedir. Dişil ve eril enerjinin dengelenmesini sağlamaktadır.

Ametist taşı; strese karşı etkili olan, ruh hali değişimlerini dengeleyen bir taştır. Doğal bir sakinleştirici taş olduğu düşünülmektedir.

Apatit taşı; Yaratıcılığı, motivasyonu arttırır. Kişinin kendini daha rahat ifade edilmesine yardımcı olmaktadır.

Ay taşı; sezgi ve iletişimi güçlendirmeye, nazara karşı etkili olması faydaları arasındadır. Cilt sağlığına, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan taşlardan birisidir.

Kaplan gözü; iyi şans getirdiği, odaklanmaya yardımcı olan, zihnen berraklaşmasına yardımcı olan taştır. Endişe ve korkunun giderilmesi için de faydalıdır.

Hangi Çakra İçin Hangi Doğal Taş Kullanılır?

Vücutta yedi enerji noktası bulunmaktadır. Bunlar ise çakra olarak adlandırılmaktadır. Kristallerin, doğal taşların iyileştirici etkisi her bir çakra için farklı renklerle ilişkilendirilir. Yedi çakra kökten tepeye doğru yükselmektedir. Kök çakra kırmızı, sakral çakra turuncu, solar pleksus çakrası sarı, kalp çakrası yeşil, boğaz çakrası mavi, üçüncü göz çakrası indigo ve taç çakrası mor renklerle ifade edilmektedir. Her bir çakra için ayrı ayrı nitelendirilen doğal taşlar bulunmaktadır.

Taç çakrası için; mor akik, ametist, kristal kuvars, selenit, ay taşı ve beyaz kalsit gibi taşlar önerilmektedir.

Üçüncü göz alın çakrası için; mavi kuvars, lapis lazuli, florit, mavi aventurin, selestin, azurit ve dumanlı kuvars gibi taşlar önerilmektedir.

Boğaz çakrası için mavi kuvars, turkuaz, safir, lapis lazuli, mavi akik, mavi kalsit ve apatit gibi taşlar önerilir.

Kalp çakrasında pembe ve yeşil taşların kullanılması tavsiye edilir. Aventurin, pembe kuvars, rodokzorit, turmalin, yeşim, malakit, zümrüt ve yeşil akik kullanılması önerilir.

Soler pleksus çakrası için uyumlu taşlar ise sitrin, pirit, dumanlı kuvars, amber, altın kalsit, kristal kuvars, kaplan gözü ve sarı topazdır. Sarı ve tonlarındaki taşların kullanılması tavsiye edilmektedir.

Sakral çakrada ise turuncu ve tonlarında olan taşlar; kaplan gözü, kalsit, turuncu aventurin, sitrin ve jasper taşı önerilir.

Kök çakra ise; kırmızı ve siyah taşlarla ifade edilir. Jasper, dumanlı kuvars, hematit, yakut, siyah akik(damarlı akik), siyah obsidyan ve garnet(lal taşı) önerilmektedir.

1.Kazancı, N., & Gürbüz, A. (2014). Jeolojik miras nitelikli Türkiye doğal taşları. Türkiye Jeoloji Bülteni, 57(1), 19-44.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir