İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?

Web Sitesi Yapma

2000 yılının başlarında kullanımı hızla yaygınlaşan İnternet aslında bir çok şeyi ifade etmektedir. Günümüzde bir çok insanın sosyal medya sayfalarını ziyaret etmek için kullandığı bu teknoloji bazı insanlar için cihazları kontrol etmek için kullanılmaktadır. Bir başka insan içinse İnternet yada diğer bir tabiri ile Web sitesi yapmak için kullanılmaktadır. Sayıları hızla artan Türkçe İnternet siteleri aynı zamanda geleceğin mesleklerini içerisinde ihtiva etmektedir. Peki hiç merak ettiniz mi İnternet siteleri nasıl yapılır? Sizler için araştırdık ve baştan sona aktarıyoruz.

Web Sitesi Yapma

Ne Tür Bir Site Yapacağınıza Karar Vermelisiniz
Evet arkadaşlar öncelikle ne amaçla İnternet sitesi yapacağımızı bilmeliyiz. Öyle ya çeşit çeşit Web siteleri bulunmaktadır. Kimisi yazdığı şiiri paylaşırken kimi insanlar düşüncesini, siyasini görüşünü vs aktarmaktadır. Bir başka grup var ki onlar ise bu mecrayı kazanç sağlamak için kullanmaktadır. Ürün tanıtım ve satışı, reklam yayıncılığı vs derken bir çok kazanç sistemi bulunmaktadır. O nedenle ne tür bir Web sitesi yapacağımız önemlidir.

Yapacağınız Site Statik ya da Dinamik Yapıda Olması Gerekebilir!
Kendimden örnek vereyim Konya’lı bir vatandaş olarak düşündüm de yaşadığım il ve ilçede yer alan eğitim imkanlarını özelliklede ücretsiz kurslarını paylaşmak istediğim bir site planlıyorum. Burada ortaya çıkan yapı benim bilgi paylaşımım yönünde olmaktadır. Yani ben yazacağım insanlar bilgilenecek bunun içinde Domain (Site Adresi) olarak http://www.konyakurslari.com almaya karar verdim.  Ben bu siteyi hem statik hem de dinamik olarak yapabilirim. Her iki yapıya da uygun olmasına karşın ikisi arasında bariz farklar olacaktır.

Statik Site Nedir?
Web Tasarımcı yada diğer adıyla Webmaster olmak için iki aşamalı bir yol bulunmaktadır. İlk aşama yada bu işin temeli dediğimiz HTML tek başına site yapmak için yeterlidir. HTML ile yapıldığında bu site statik bir site olmaktadır. Örnek Konya’da 10 farklı kursu tanıtacaksam bunların her birine ayrı ayrı HTML sayfalar tasarlamam gerekir. Birinde gözden kaçan bir hata olduğunda genelde 10 sayfada da olur. Düzeltmek için bu 10 sayfayı tek tek açıp, düzenlemek gerekir. Örnek Komek kurslarını tanıtan bir sayfa açtığımda bu sadece yazı olarak kalır, alt kısmında yazı hakkında yorumlama imkanı olmayacaktır. Sadece sayfa yaparsınız ve yayınlarsınız. Fakat üyelik gerektiren işlemleri tek başına HTML ile yapmanız mümkün değildir.

Dinamik Site Nedir?
Web Tasarım kurslarına katılanlar genelde HTML ve CSS eğitimleri almaktadır. Bu eğitim sonunda kursiyer statik sitelerin yapımını öğrendiği gibi aynı zamanda dinamik sitelerin yapımını öğrenmek için bir nevi bilet almaktadır. Çünkü dinamik siteler yapımı bir sonraki aşama olup, Web Programlama yada İnternet Programcısı kurslarında öğretilmektedir. Bu kurslara katılabilmek için kursiyerlerin öncelikle Web Tasarım eğitimi almış olması gerekir.  Bu kurslarda ise Web Yazılım dillerinden biri yada katıldığınız kurs merkezine göre her ikisi PHP ve ASP.NET öğretilmektedir. Web yazılım dilleri arasında en çok tercih edilen PHP yada diğer bir tabiri ile Linux olup, bu şekilde yapılan sitelerin uzantısı .php olmaktadır. Gerçi son zamanda .htaccess dosyası ile uzantıyı istenildiği şekilde yapılmaktadır.  Dinamik site yaptığınızda hayal ettiğinizi yaparsınız. Aynı zamanda kodlama bilmeyen biri bile sitenize kolayca içerik girebilir. Çünkü site yanı sıra aynı zamanda sitenin yönetim paneli bulunmaktadır. Buraya girdiğiniz sitenize yazı, sayfa, resim ve hatta ona daha fazla özellik katacak olan eklentiler, modüller, temalar ekleyebilirsiniz.

Site Yapmak İçin Hosting ve Domain Almak Gerekir
Evet arkadaşlar site yapmak için sadece kodlama yada web yazılım dili bilmek yetmez aynı zamanda biraz maddi imkan gerektiren (yıllık 100-200 TL çok değil) domain ve hosting almakla başlayacağız.

Domain: İnternet siteleri aslında İP adresi dediğimiz numaralardan oluşmaktadır. Tabii ki o kadar numara akılda kalmayacağı için site adresi dediğimiz farklı isim ve uzantılara sahip url adresleri kullanıyoruz. Dünya genelinde en çok kullanılan com, net ve org olup, aynı zamanda ülkelerin kendi ticari domain adresleri bulunmaktadır. Yani sitenizin değerli olması için com yada net almalısınız.

Hosting: Yaptığınız İnternet sayfaları yada dosyalar ilk etapta sizin bilgisayarınızda beklemektedir. Sizden başkası görme imkanı olmayacaktır. Onları İnternet ortamında yayınlayabilmek için mutlaka 24 saat kesintisiz açık kalan bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Bunu normal bilgisayarla yapmak yerine donanım olarak daha güçlü, klimalar ile soğutulan ve farklı yazılımların kurulduğu sunucu ile yapılmaktadır.

WordPress Kullanın
Günümüzde İnternet sitelerinin %80 gibi büyük bir bölümü WordPress ile yapılmaktadır. PHP tabanlı olan WordPress açık kaynak kodlu olup, dinamik bir İnternet sitesi yapmak için oldukça ideal bir seçim olacaktır. Temel düzeyde E-Ticaret siteleri bile yapabileceğiniz WordPress tamamen ücretsiz olup, sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede kurulumu yapılmaktadır.

%100 Seo Uyumlu: Günümüzde site yapmak yeterli olmayıp, daha çok onun içerisinde yer alan bilgiler yani içerik önem kazanmaktadır. Aktardığınız bilgiler özgün, geniş kapsamlı ve ziyaretçileri memnun edecek düzeyde olmalıdır. O nedenle içeriğiniz ve siteniz Seo uyumlu olması gerekir. WordPress SEO için en uyumlu yazılım olup, SEO yönünü geliştirmek için kullanabileceğiniz bir çok ücretli ve ücretsiz eklenti bulunmaktadır. All in Seo, Wpseo, Yoast gibi işinize yarayacak eklentileri kurarak en verimli hale getirebilirsiniz.

Blog Kullanın
Ben kodlama vs ile uğraşmak istemiyorum ama bazen bir şeyler eklemek istiyorum diyorsanız site yerine blog kullanmanız önerilir. Google’nin blog servisi blogger yada WordPress blog imkanlarından herhangi birini kullanabilirsiniz. Benim burada önerim blogger olacaktır. Dilerseniz kendi domain adresinizi kullanabileceğiniz blogger kullanımı kolay ve ücretsiz oluşu ile başarılı bir blog kurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir