İnternetten Hastane Randevusu Nasıl Alınır?

2000 Yılı sonrası hızla gelişen sağlık sisteminde randevulu sisteme geçilmiş olup, ilk etapta hastanelerin kendi İnternet sitelerinden verilen randevular yerini kısa adı MHRS olan (Merkezi Hekim Randevu Sistemine) bırakmıştır. Türkiye’nin her yerinde bulunan kamu hastaneleri tek çatı altında toplanmış olup, böylece 5 dakika içinde dilediğiniz hastaneye randevu alma imkanı getirilmiştir. Bunun için yapılması gereken 2 aşamalı bir uygulama olup, hemen sayfanın devamında nasıl yapılacağını görelim.

Randevu Al

MHRS Sitesine Giriyoruz
Öncelikle randevu alabilmek için T.C.Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi İnternet sitesine giriyoruz. Siteye ulaşmak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır. https://www.hastanerandevu.gov.tr/Randevu/login.xhtml

Üye Ol (Yeni Üye)
Siteye girdiğinizde sizi giriş ekranı karşılayacaktır. T.C. Kimlik Numarası ve Parola istenen bu ekranı daha önce kullanmadıysanız muhtemelen üye olmadınız demektir. Henüz üye olmadıysanız ilk olarak Yeni Üye butonuna tıklayarak üye olmanız gerekir. Formu doldururken özellikle kullandığınız telefon numarasının güncel ve eksiksiz olduğuna dikkat ediniz. Çünkü parolayı unutmanız halinde telefonunuza kısa mesaj olarak gönderilmektedir.

Giriş Yap
Üyelik işleminizi daha önce zaten yaptıysanız yeniden kayıt olmaya gerek yoktur. T.C. Kimlik Numarası ve daha önce oluşturduğunuz parolayı girdikten sonra güvenlik kodunu girerek giriş butonuna tıklayabilirsiniz.

MHRS Parolamı Unuttum Ne Yapmalıyım?
Daha önce üye oldum fakat oluşturduğum parolayı unuttum, giriş yapamıyorum diyorsanız sorun değil, Parolamı Unuttum butonuna tıklayarak açılan kutucukta sizden T.C. Kimlik Numarası ile parolanızı hatırlatmak için tercih edeceğiniz E-Posta, SMS seçebilirsiniz. SMS seçtiğinizde sisteme kayıtlı Cep Telefonu numaranızı girmenizi isteyecektir. Bilgileri doğru girmeniz halinde şifreniz telefonunuza kısa mesajla gönderilir.

E-Devlet İle Giriş
İnternetten hastane randevusu almak için illaki MHRS üyesi olmak zorunda değilsiniz. Bir diğer alternatifiniz F-Devlet uygulaması olup, daha önce E-Devlet şifrenizi aldıysanız E-Devlet ile giriş butonuna tıklayarak sistem sizi E-Devlet giriş sayfasına yönlendirecektir. Orada T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifresi girdikten sonra Sisteme Giriş Yap butonuna tıklayarak randevu sistemine giriş yapabilirsiniz.

Hastane Ara

Hastane Randevusu Oluştur

Evet arkadaşlar sisteme giriş yaptık ve ilk aşamayı geçmiş bulunuyoruz. Şimdi ise artık işimize yarayacak seçimler ile son noktayı koyacağız. İşleme başlamadan önce hangi kurumdan hizmet almak istediğimize karar vermeliyiz. Ben size örnek vermek için yaşadığım yer olan İstanbul / Kartal ilçesinden anlatım yapacağım.

İl Seçiniz: İlk olarak hizmet almak istediğimiz hastanenin ilini seçiyoruz. Ben İstanbul’da yaşadığım için İstanbul’u seçiyorum. Sizde yaşadığınız yeri seçebilirsiniz.

İlçe: İl seçimi ile birlikte hemen altında ilçe seçimi yapmak gerekiyor. İl seçtiğinizde ilçe seçeneğinde yaşadığınız ile ait seçebileceğiniz ilçe listesi açılmaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi ben İstanbul’un Kartal ilçesinde yaşadığım için Kartal seçeceğim.

Klinik Seçimi Bu noktadan sonra yaşadığınız ilçede yer alan hastaneler ve bunların hizmet verdiği klinikler (bölümler) yer almaktadır. Öncelikle yaşadığınız sorunun ne olduğu ve muayene için hangi bölüme / doktora gitmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Bunun için https://www.hangidoktora.com sitesinden yararlanabilirsiniz. Yine örnek veriyorum benim saç dökülmesi problemim olduğunu kabul ederek randevu almam gereken bölümün Cildiye olduğunu öğrendim. Cildiye aynı zamanda Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak geçmektedir. O nedenle sadece Cildiye olarak aramayın. Hemen klinik listesinden Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) seçiyorum.

Hastane Seçiyoruz: İlk olarak klinik seçme amacımız gitmek istediğimiz bölümün olduğu hastaneleri göstermesi içindir. Hastane kısmına baktığımda Kartal’da Cildiye bölümünün iki hastanede olduğunu görüyorum. Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ve Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi olduğu görülmektedir. Ben bu iki hastaneden birini seçmem gerekiyor. Seçimimi bana daha yakın olan Kartal Tren İstasyonu yanında bulunan Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesinden yana yapıyorum.

Semt Polikliniği Bazı hastaneler Poliklinik düzeyinde hizmet vermekte olup, ilçenin farklı yerlerinde Semt Polikliniği olabilir. Benim seçtiğimiz klinik sadece merkezde olduğu için Semt Polikliniği kısmı seçim yapılamaz halde karşıma gelmektedir. Sizde seçim imkanı varsa seçersiniz.

Hekim Seçimi: Sağlık alanında yapılan reformlardan biride doktor seçimi olup, muayene yada tedaviniz için dilediğiniz hekimi seçme özgürlüğünüz bulunmaktadır. Hastane, klinik vs seçtiğimde o hastanede görev yapan Cildiye Uzmanları (Dermatologlar) listelenecek olup, listenin en üstünde Farketmez seçili gelecektir. Listeye baktığımda Doktorlardan Fatma Berazioğlu ve Leyla Bozkaya görülmektedir. Ben daha önce bu uzmanlardan hiç hizmet almadığım için özel bir hekim tercihim bulunmamaktadır. O nedenle hekim seçimini Farketmez olarak bırakarak her iki hekiminde randevularını görmek istiyorum. Bu noktadan sonra Randevu Ara butonuna tıklıyorum.

Uygun Doktorlar

Randevu Ara / Randevu Al
Gerekli formu doldurup, Randevu Ara butonuna tıkladıktan sonra sayfanın alt kısmında uygun olan doktorlar ve randevu günleri yer almaktadır. Benim randevu almak istediğim hastanede 15 gün içerisinde herhangi bir boş randevu olmadığı için Ümraniye ilçesinden yer alan bir hastaneden randevu alacağım. (Size göstermek için) ilçeyi değiştirdim ve uygun hastane olarak Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi uygun olduğu doktor olarak ise Cemile Dilek Uysal görülmektedir. Hekim ismine tıkladığınızda hemen üst kısımda hekimin çalışma saatleri ve randevu alabileceğiniz saatleri görürsünüz. Yeşil olan saatler randevu almaya müsait olup, gri ve donuk olanlar ise daha önce randevu alındığı yani dolu olduğu anlamına gelmektedir. Bende randevu almak istediğim hekim üzerine tıkladım ve karşıma çıkan tabloda randevu alınan ve müsait saatleri görüyorum.

Doktor Çalışma Saatleri

Yukarıda yer alan görselde de görüldüğü gibi sadece 1 boş randevu görülüyor. Burada seçim yapma imkanım olmayıp, boş olarak görülen ve saat 10:20’de olan randevu üzerine tıklıyorum.

Randevu Onayı

Randevu Onayı
Saat seçtiğimde karşıma küçük bir pencere gelerek detayları içermektedir. Yer alan bilgileri kontrol ettikten sonra Randevuyu Kaydet butonuna tıklıyorum ve böylece işlem son bulmuş olacaktır. En sonunda yine küçük bir kutuda randevu saatine 15 dakika önce gelmemi öneren yazı çıkacaktır. Tamam tıklayıp, çıkıyoruz.

Doktor Randevusu Son

Hastane Randevusu Nasıl İptal Edilir?

Almış olduğunuz randevuyu hatalı, eksik almış olabilirsiniz. Ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle belirlediğiniz saatte hastanede olma imkanınız yoksa mutlaka 12 saat öncesinden iptal etmeniz gerekir. Aksi halde 3 defa hastaneye gitmemeniz halinde 6 ay boyunca hastanelerden yararlanma imkanınız kısıtlanır. Peki aldığımız hastane randevusunu nasıl iptal edeceğiz. Bunun içinde detayları aşağıda yer alan bağlantıdan görebilirsiniz.