Migren İçin Hangi Doktora Gidilir?

Migren tekrarlayan baş ağrılarından biri olup, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Migren tanısı çoğunlukla baş ağrısının özelliği, eşlik eden semptomlar birlikte değerlendirilerek tanı konulmaktadır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülmektedir. (1)

Hayat standardını etkileyen ciddi bir sağlık problemi olan migrende nöroloji uzmanından yardım alabilirsiniz.

migren icin hangi bolume gidilir

Migren Nedir? Migren Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Migren çoğunlukla başın bir tarafında hissedilen, zonklayıcı, orta veya şiddetli bir baş ağrısıdır. Birçok kişide ışığa, sese karşı duyarlılık, mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir. (2)

Migren Belirtileri Nedir?

En belirgin semptomu genellikle başın bir tarafında hissedilen yoğun bir baş ağrısıdır. Genellikle hareket ettikçe şiddetlenen zonklama hissi belirtileri arasındadır.

  • Işığa ve sese karşı artan hassasiyet,
  • Uyuşma ve karıncalanma hissi,
  • Baş dönmesi veya dengesiz hissetmek,
  • Konuşmada güçlük gibi belirtiler gösterebilir.

Migren Tanısı Nasıl Konulur?

Migren tanısı hastanın anlattıklarıyla nöroloji hekimi tarafından konulmaktadır. Hastanın hastalık öyküsü ile tanı süreci kolaylaşmaktadır. Sizlerde migrenden şüpheleniyorsanız baş ağrısının yanı sıra migren belirtileri içinde yer alan mide bulantısı, parlak ışıklara ve sese duyarlılık gibi durumlar oluyorsa not edebilirsiniz. Bu tanı sürecinde kolaylık sağlayacaktır. (3)

Kronik Migren Nasıl Anlaşılır?

Kronik migren atağın şiddeti ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Atakların sıklığı ve günlerce devam etmesi kronik migren olarak adlandırılmaktadır.

Migren Atakları Nasıl Olur?

Migren atakları bazen ayda, bazen yılda tekrarlayan bir durumdur. Migren atağı mide bulantısı, kusma, ışık ve sese hassasiyet, bulanık görme gibi durumlar şeklinde olmaktadır.

Migren Tetikleyici Faktörler Nelerdir?

Migren tetikleyicileri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Yiyeceklerden dış uyaranlara kadar birçok etken migren ataklarının oluşmasında etkili olmaktadır.

  • Çikolata, Turunçgiller, Peynir,
  • Alkol,
  • Aşırı kafein veya kafein tüketmemek,
  • Menstruasyon(adet dönemleri)
  • Yüksek tansiyon, doğum kontrol hapları

Migrene Ne İyi Gelir?

Migrene ne iyi gelir, nasıl geçer? Bazı durumlarda evde tedavi yöntemlerinde tıbbın yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmasa da rahatlatıcı, gevşetici olması tercih nedenleri arasında olmaktadır.

Halk arasında migren tedavisinde kullanılan ve rahatlatıcı özelliği bulunan bitkiler ise şöyle; adi melek otu, melisa, dişbudak, sığır kuyruğu, peygamber çiçeği, defne, mercanköşk, yavşan otu, aslan keçesi, kahve, çay, zencefil, rezene, papatya, ıhlamur sayılmaktadır.

Yine aynı şekilde lavanta, sarı kantaron, Japon eriği, nanenin de migren tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir. (4)

Migren İçin Hangi Bölüme, Doktora Gidilir?

Migren hastalığı nörolojik bir hastalıktır. Baş ağrısı ile migren ağrıları karıştırılsa da migren belirtileri yukarıda da bahsedildiği üzere farklılık göstermektedir. Sizlerde mide bulantısı, ışık ve sese hassasiyet şeklinde şikayetleriniz varsa migren olma olasılığınızı güçlendirmektedir. Migren rahatsızlığından şüpheleniyorsanız Nöroloji uzmanından yardım almalısınız.

Referanslar

1.Demirkirkan, M. K. (2004). Migren tanı ve takibinde kranial görüntüleme. Kocatepe Tıp Dergisi, 5(1).

2.AYDIN ÖZEMİR, Z., & BAYKAN, B. (2013). Kronik Migrenin Aydınlanmaya Başlayan Yüzü. Archives of Neuropsychiatry/Noropsikiatri Arsivi.

3.Gör, D. Ö., TEKİNER, Y. D. D. S., Gör, H. A., & ÇETİN, A. M. Migren.

4.Şahin, E., Fatma, G. E. N. Ç., & Solmaz, E. N. (2019). GEBELİKTE MİGREN TEDAVİSİNDE BAZI FİTOTERAPÖTİK ÜRÜNLERİN GÜVENLİLİĞİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 43(1), 79-93.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir