Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Saç dökülmesi dünyada ve ülkemizde sıklıkla karşılaşılan bir sağlık problemidir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen saç dökülmesinin altında yatan birçok sebep görülmektedir. Saç dökülmesinin hem psikolojik olarak hem de estetik açıdan insanları rahatsız etmektedir. Bu durumda ne yapılmalı, saç dökülmesi için hangi doktora gidilir? Peki saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir, saç dökülmesine ne iyi gelir? Yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Saç dökülmesi probleminiz varsa, yapmanız gereken ilk şey Dermatoloji uzmanından yardım almaktır. Dermatologlar saç dökülmesi konusunda uzmanlık sahibidir. Kamu ya da özel hastanelerde yardım alabileceğiniz dermatologlara (cildiye) saç dökülmesi tedavisi için gidebilirsiniz.

sac dokulmesi icin hangi doktora gidilir

Dermatoloji Neye Bakar?

Cildiye diğer adıyla dermatoloji bölümü sadece cilt rahatsızlıklarına bakmaz. Deri hastalıkları, saç ve tırnak hastalıkları, sivilceler, sedef hastalığı, behçet hastalığı, mantar hastalıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi birçok hastalığın tedavisinde etkin rol oynamaktadır. (1)

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi birçok faktöre bağlı olarak gelişir. Kalıtsal olabileceği gibi bazı gelişen hastalıklar da saç dökülmesini tetikleyebilir. Saç kıran, mantar hastalığı, kanser gibi nedenler saç dökülmesine sebep olur.

  • Hastalık,
  • Stres,
  • Kanser tedavisi,
  • Kilo kaybı,
  • Demir eksikliği gibi durumlarda saç dökülmesi görülmektedir.

Yukarıda yer alan etmenler dışında saç ve saçlı derinin sağlığını etkileyen faktörler bulunmaktadır. Aşırı güneşe maruz kalma, aşırı yorgunluk, boya, renk açma gibi nedenler bulunmaktadır. (4)

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesini altında yatan sebeplerle birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Bazı saç dökülmeleri sebepler ortadan kalktığında durmaktadır. Vitamin eksikliği ile ortaya çıkan saç dökülmeleri vitamin alımıyla ortadan kalkabilir. Yine aynı şekilde hamilelik döneminde de görülen saç dökülmeleri kendiliğinden geçmektedir.

Tabii ki sadece dışarıdan değil içeriden saçları beslemek gerekmektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenme, vitaminler, yiyecekler saç sağlığı için önemlidir. (2)

Saçı sık sık yıkamak, taramak saçı kırar. Islakken taranan saç kuru taranan saçlara nazaran çok zarar görmektedir. (3)

  • Biyotin; B7 vitamini vücudumuzdaki hücreler için önem arz etmektedir Bu vitamin eksikliği ile saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Genellikle yumurta sarısı, tahıl ve etten bu vitamini alabiliriz.
  • Demir; demir eksikliği yorgunluk, soluk cilt ve saç dökülmesine neden olabilir. Kırmızı et, otla beslenmiş, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerden demir vitamini alımı yapılabilir.
  • C Vitamini; bağırsakların demir emilimini sağlayabilmesi için gerekli bir vitamindir.
  • D Vitamini; güneş ışığının vücudumuza sunduğu D vitaminin az da olsa saç dökülmesi ile ilişkisi bulunmakta. D vitamini sadece saçlarımız için değil kemik sağlığımız için oldukça önemlidir.
  • Çinko; protein yapımında önemli rol oynayan çinko, saç sağlığı için de önemlidir. Çinko azlığı ile saç dökülmesi, yaraların geç iyileşmesi gibi sonuçlar doğurmaktadır.
1.http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/581/2019/04/Birinci-Basamakta-Dermatolojik-Hastal%C4%B1klar.pdf

2.Bayram, V. (2011). Saç ve saçlı derinin sağlığını etkileyen faktörler. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, (22), 66-70.

3.Edincikli, E. E. (1997). Hidrolize Buğday Proteini Içeren Şampuanların Deney Tasarımı Yolu Ile Optimizasyonu (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).

4.Bayram, V. (2011). Saç ve saçlı derinin sağlığını etkileyen faktörler. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, (22), 66-70.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir