Topuk Dikeni Nedir, Neden Olur?

Topuk dikeni tabiri caizse hayatımızı kabusa çeviren; topuk kemiği ile kemer arasında kalsiyum birikintisi oluşması ile oluşan bir hastalıktır. Topuk dikeni genellikle sabah yataktan kalktığınızda başlayan ağrılarla kendini hissettiren bir ağrı olup, hastanın ayağının üstüne basamaması gibi problemlerle ortaya çıkmaktadır.

topuk dikeni

Belirtileri Nelerdir?

Ağrı, iltihap, şişlik ile birlikte sıcaklık da hissedilebilir. Sabah ayağınızın üzerine bastığınız esnada şiddetli ağrı hissedilse de gün içinde azalmaya doğru yönelir.

Bu belirtilerin birkaçı ya da tümünü taşıyorsanız çekilecek röntgenle hastalık teşhis edilir. Bazı durumlarda hiçbir belirti göstermeden de herhangi bir sebeple röntgen çekilmesi ile teşhis olabilir.

Topuk Dikeni Neden Oluşur?

Topuk dikeni bazen hiçbir belirti olmadan da nükseden acılı, ağrılı bir rahatsızlıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülür. Yaşlanmaya bağlı olarak hem erkeklerde hem kadınlarda görülme sıklığı artabilir. Artan kilo ile topuk dikeni arasında bağ vardır. Kilo arttıkça topuk dikeni olma olasılığımız artacaktır.

Yürümek, koşmak, sert yüzeylerde zıplama nedeniyle de topuk dikeni oluşabilir. Ayağınızı desteklemeyen ayakkabı tercihi de topuk dikenine sebep olabilir.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Olur?

  • Ayağınızı dinlendirin: Gün boyu vücudumuzu taşıyan ayaklarımızın üzerindeki baskıyı ancak dinlenme ile telafi edebiliriz.
  • Buz Tedavisi: Buz ilk yardım tercihinde her zaman tercih edeceğimiz ilk uygulamalardan biridir. Topuk dikeni için de uygulayacağımız ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Doğru ayakkabı tercihi: Ayakkabı seçimi sadece topuk dikeni için değil, diğer sağlık sorunları için de önemlidir. Yoran bir ayakkabı ile yürümek günün sonunda sadece acı verir.

Risk Faktörleri

  • Sportif faaliyetler; koşma, zıplama
  • Sert yüzeyler; tabanı sert olan ayakkabılar, sert yüzeylerde yürüyüş,
  • Travma; topuğu çarpma ve sert vurma gibi gelişen travmalar,
  • Yaşlanma; yaş aldıkça topuk dikeni gelişimi oluşabilir.
  • Fazla kilo; artan kilo ile birlikte topukta oluşan baskı topuk dikeni oluşumuna sebep olabilen faktörlerdendir.

Hangi Doktora Gidilmeli?

Topuk dikeni tedavisi için ortopedi ve travmatoloji giderek çekilecek röntgenle teşhis edilir. Teşhisinden sonra ise yapmanız gereken ayağınıza gereken önemi vermek ve tedavi sürecine başlamak. İlaç tedavisi ile birlikte fizyoterapi ve rehabilitasyon desteği bu hastalığın tedavisinde önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir