Varis İçin Hangi Doktora Gidilir?

Varis sadece estetik açıdan değil aynı zamanda önemli bir sağlık problemidir. Varis her iki cinsiyette de görülse de erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülmektedir. Varis oluşumunu tetikleyen sebeplerin yanı sıra varis için hangi doktora gidilir sorusunun da cevabını bulabileceğiniz bir yazı sizi bekliyor. Kalp damar cerrahisi ve girişimsel radyoloji uzmanlarının ihtisas alanına girmektedir.

Varis için hangi doktora gidilir?

Varis Nedir?

Varis olarak bilinen kronik venöz yetmezlik çok sık rastlanan bir sağlık problemidir.

Varis cilt yüzeyinin altında toplardamarın genişlemesi ile oluşan bir sağlık problemidir. Vücudumuzda bulunan atardamarlar kanı dokulara iletirken, toplardamarlar ise bu dokularda kullanılan kanı kalbe tekrar geri götürürler. Zamanla ve çeşitli nedenlerden ötürü toplardamarlar kanı kalbe götüremez ve kanın geri gelmesiyle birlikte varis oluşur. (1)

Varis Neden Olur?

Toplardamar kapakçığı işlevini zamanla düzgün yapamaz hale gelmesiyle birlikte kalbe doğru gitmesi gereken kanın geriye kaçmasıyla oluşmaktadır. Varis tedavi edilmezse zamanla ağrıya neden olabilmektedir. Varis oluşumunu tetikleyen faktörler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Yaş alma,
  • Uzun süre ayakta kalma,
  • Hamilelik,
  • Hareketsizlik,
  • Aşırı kilo alma
  • Dar giysiler giyilmesi,
  • Genetik faktörler
  • Kadınlar erkeklere nazaran daha fazla risk altındadır.

Varis Belirtileri Nedir?

Varis bazı belirtilerle kendini göstermektedir. Belli başlı belirtileri arasında ağrı, ağırlık hissi, yorgunluk, kaşıntı şeklinde gösterir. Genellikle şikayetler akşama doğru daha da artar. (2)

Varis Oluşumu Nasıl Engellenir?

Kan akışının artması için yapılacak küçük şeyler varisli damar geliştirme riskini azaltabilmektedir.

  • Egzersizler,
  • Ayakta uzun süre kalanlar için ayakta durma pozisyonunun değiştirilmesi,
  • Otururken ya da uzanırken bacaklarınızı yukarıya kaldırmak,
  • Sıcaktan korunarak damarların genişlenmesi ve varis oluşumu önlenebilir. Bacakların soğuk su ile yıkanması varis oluşumunu önlemek için önemlidir.
  • Ağır kaldırmamak; kaldırabileceğimizden fazla ağır kaldırmak karnı içi basıncını arttırır. Bu durumda toplardamarlar kanı kalbe taşıması zorlaşır.
  • Fazla kilonuzun atılması önlemler arasında sayılabilir.

Varis İçin Hangi Doktora Gidilir?

Varis hastalığı şikayeti olan hastalar genellikle hangi doktora gitmeleri gerektiğini bilmediğinden aile hekimi veya dahiliye uzmanından randevu almaktadırlar.

Varis için önleyici tedaviler ağrısını, etkisini azaltsa da ileri düzeyde varislerde muhakkak uzmana başvurulmalıdır. Bunun için Kalp Damar Cerrahisine başvurabilirsiniz. Ayrıca girişimsel radyoloji uzmanının alanına girmektedir.

Girişimsel radyoloji uzmanı radyoloji bölümünün yan dalı olup, girişimsel radyologlar tarafından uygulanmaktadır. Ameliyata gerek kalmadan, küçük bir kesi ile lokal anestezi yapılarak uygulanan tedavi yöntemidir. (3)

Varis tanısı muayene ile konulmakta birlikte tedavi yönteminin belirlenmesi amacıyla Doppler ultrason yapılmaktadır. Yapılacak olan ultrasonla damarın çapı, kanın hareketi, damar içindeki kapakçıkların fonksiyonları hakkında bilgiler edinilmektedir.

Genç yaşta varis neden olur? İncelemek için https://www.tiklaogren.net/genc-yasta-varis-neden-olur/

1.Ercan, M., Köksal, C., & Kazımoğlu, K. (2001). Varis etiyolojisinde eser elementlerin rolü. Türk Göğüs Kalp Damar Cer Derg, 9, 168-70.

2.Çil, B. E. (2015). Alt ekstremite varis tedavisi. Turk Radyoloji Seminerleri, 3, 316-327.

3.Öztaş, B., & İyigün, E. (2019). Girişimsel radyoloji bölümünde lokal anestezi ile işlem yapılan hastaların ağrı ve anksiyete (endişe) durumlarının belirlenmesi. Ege Tıp Dergisi, 58(4), 344-350.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir